Skoči na vsebino

Polnilnice za električna vozila

Polnilnice za električna vozila; za domačo in poslovno- komercialno rabo. Za več informacij splošno o električni mobilnosti so na naših podstraneh zbrani vodniki, ki vam bodo služili za pomoč kako izbrati pravo polnilno postajo, kaj je treba vedeti o polnilnih postajah in kaj sploh pomenijo novi pojmi s katerimi se srečujemo z novo evolucijo imenovano: e (električna)- mobilnost.

Za komercialno rabo

ENEL X JuiceBox PRO

Enel X JuicePole

Enel X JuicePump DUO/TRIO

JuiceNetenterprise

BookMyCharging

Domača polnilna postaja za brezskrbno mobilnost?

Kako in zakaj izbrati domačo polnilno postajo? Kupili ste električni avto ali pa ste ravno pred odločitvijo za nakup. Pa vendar ali ste prepričani, da ste se vprašali, kako in kje ga boste polnili? Dejstvo je, da v 60 do 70 % polnjenj lastniki EV le-ta polnijo doma na domačih polnilnicah, ker je to seveda cenovno najugodnejše, najenostavnejše in časovno najprimernejše. V nadaljevanju preberite nekaj zanimivih nasvetov, za katere smo prepričani, da vam bodo koristili in da bo vaša odločitev veliko lažja. 🙂

V Sloveniji praktično ne najdemo več stanovanjskega ali poslovnega objekta brez standardne 220V priključne vtičnice. Seveda lahko tudi to uporabimo za polnjenje našega električnega avtomobila, vendar glede na to da so baterijske zmogljivosti v že obstoječih električnih avtomobilih večje od 50kWh bo polnjenje takšnega avtomobila trajalo 25 ur in več. Polnilnice ki jih vidimo na javnih mestih so seveda predrage in nerentabilne za domačo uporabo, zato so domače pametne polnilnice pravi odgovor, saj lahko polnimo tudi do 10 x hitreje kot na navadni vtičnici.

Večina lastnikov električnih vozil in hibridnih avtomobilov se odloči za nakup polnilne postaje za svoj dom iz večih razlogov. Upoštevati je treba več dejavnikov:
 • hitrost polnjenja,
 • namestitev, lokacija, obstoječa infrastruktura
 • moč in prilagoditev moči polnjenja,
 • zmogljivost in velikost,
 • enostavnost uporabe in stroški.
 • Hitrost polnjenja
Prva stvar, ki jo morate vedeti, je moč, s katero se lahko napolni vaše električno vozilo, in zmogljivost električnega sistema na domu, oziroma kjer bo polnilna postaja nameščena. Prav tako morate poznati vrsto priključka vašega avtomobila, recimo tip 1 ali tip 2 in kakšna je kapaciteta baterije v vašem vozilu. Glede na to da javna infrastruktura za polnjenje vozil v tem trenutku še ni zelo razvita, nedostopna ali cenovno ugodna je potrebno vzeti v obzir tudi namen in način uporabe električnega vozila. Več podatkov o časih polnjenja smo zbrali na naši podstrani:Časi polnjenja

Večino teh podatkov dobite pri proizvajalcu vozila in so del tehničnih specifikacij vozila. Na drugi strani pa je optimalno, da zmogljivost vaše polnilne infrastrukture dosega vsaj takšne parametre polnjenja kot jih zmore vaše vozilo. Seveda nič ne škodi, če je polnilna postaja zmogljivejša, saj se lahko polnilne postaje, glede na največjo moč polnjenja, navzdol prilagodijo preko programske opreme. Več o brezplačni programski opremi JuiceNet, ki nadzoruje in upravlja naše polnilnice. Tudi sama investicija v malo zmogljivejšo polnilno postajo ni tako drastično večji strošek.

Namestitev: lokacija in infrastruktura za domačo polnilno postajo
Optimalno lokacijo za domačo polnilno postajo izberemo glede na prostorsko ureditev in možnosti za postavitev-namestitev le te. Namestitev je seveda odvisna od vas, najpogostejše lokacije so seveda v garaži ali pred njo oziroma na dvorišču. Zelo pomembno je tudi da upoštevate da je potrebno do tja speljati ustrezno električno omrežje. Naše polnilne postaje omogočajo postavitev tako znotraj kot tudi zunaj saj so zaščitene pred vremenskimi vplivi. Z uporabo našega posebnega stojala lahko polnilnico postavite tudi samostojno- samo stoječo, recimo na dvorišču.

Nujno je potrebno upoštevati da za zagotovitev želene moči potrebujemo ustrezno električno infrastrukturo., predvsem govorimo o jakosti toka in 1 ali 3 faznem priključku. Ni nezanemarljivo še takoj poudariti da je trifazni priključek boljša- hitrejša izbira, saj omogoča večjo zmogljivost, po drugi strani pa je strošek vzpostavitve takšnega priključka dražja.

Svetujemo, da se pri vašem operaterju za dobavo električne energije pozanimate o možnostih in ceni vzpostavitve takšne električne infrastrukture. Pri nas vam lahko brezplačno svetujemo, več o sami pripravi in montaži, ki jo tudi nudimo pa lahko preberete na naši podstani: Montaža hišnih polnilnic in Priprava za domače polnilne postaje

Moč- zmogljivost, enostavnost “userfriendly”
MOč-zmogljivost polnilnice za električna vozila je na eni strani neposredno povezana z tehničnimi karakteristikami vašega vozila, na drugi strani pa je pomembna tudi polnilna kapaciteta polnilnice same, kakšna je programska oprema za upravljanje in nadzor nad polnilnico. Glede na to da električni avto prispeva k čistejšem okolju bi vsak uporabnik želel tudi podatke o zgodovini oziroma o ciklih polnjenja. Z našo aplikacijo JuiceNetapp postane polnjenje enostavno in uporabniku prijazno.

JuiceBox Pro 32 je tudi ena najmanjših polnilnic na tržišču zato vam sama namestitev ne vzame veliko prostora. Prepričajte se in pridružite več kot 30.000 uporabnikom JuiceBox Pro.

Nakup električnega vozila je prvi korak k vznemirljivi prihodnosti inovacij in čistejšega okolja. Električni avtomobili se še naprej razvijajo in izboljšujejo, enako je in bo s polnilnimi postajami. Izbrali ste pravi električni avtomobil, zato se prepričajte, da boste izbrali tudi pravo polnilnico.

Zakaj kupiti električni avtomobil?
10 + razlogov za uporabo električnega avtomobila bi moralo zadostovati, da marsikdo ob nakupu novega avtomobila pomisli tudi na električni avto. Za številne ljudi je električna mobilnost še vedno oddaljen, skoraj futuristični svet, o katerem je bilo povedanega in napisanega že veliko stvari. Resnica je, da je električni avtomobil pripravljen, da postane avtomobil prihodnosti. Danes je na cesti več kot 3 milijone električnih vozil, približno milijon teh je bilo kupljenih samo v letu 2017 še več v letu 2018. Čeprav to predstavlja izjemno nizek odstotek celotnega števila vozil na cesti po vsem svetu, se je skupno število električnih vozil v zadnjih 6 letih povečalo za približno 20-krat (vir: Bloomberg New Energy Finance). Večina električnih vozil, ki trenutno vozijo po cestah sveta so koncentrirana na Kitajskem, v ZDA, na Japonskem, na Norveškem, v Združenem kraljestvu in Franciji (vir: Bloomberg New Energy Finance). Električni avtomobili ponujajo številne prednosti;
 • So prijazni do okolja, prispevajo k izboljšanju kvalitete ozračja
 • Učinkovitost in izkoristek vložene energije je bistveno večji od običajnih vozil z motorjem z notranjim izgorevanjem
 • Nizka poraba energije z bistveno nižjimi obratovalnimi in nižjimi stroški vzdrževanja
 • Večja stopnja zanesljivosti zaradi manj premičnih delov itd.
 • Visok nivo zmogljivosti
 • Že trenutni modeli EV imajo soliden-primeren doseg za povprečno dnevno uporabo
 • Prinašajo koristi električnemu sistemu in njegovem razvoju
 • So dober potencial za ekonomski razvoj
 • Paleta modelov električnih avtomobilov nenehno raste
 • Postajajo bolj cenovno dostopni
 • So zabavni za uporabo in vožnjo
 • So tišja, predvsem v urbanih okoljih, kjer so trendi za zmanjšanje onesnaženosti s hrupom
Elektro-motor proti motorju z notranjim izgorevanjem?
Avtomobili z vgrajenimi motorji z notranjim zgorevanjem že desetletja vladajo cestam in so vgrajeni v večino avtomobilov po vsem svetu. Toda tehnologija nenehno napreduje in s tem prihajajo nove prelomne ideje, ki bi lahko postale revolucionarne. Čeprav so električni avtomobili prisotni že več kot desetletje, smo šele zdaj, ko napredujemo v določenih tehnologijah, opazili porast njihove proizvodnje in uporabe.

Nekaj ključnih razlik med obema tehnologijama:
 • Cena izdelave motorja
 • Hitrost in navor vozila
 • Obratovalni stroški in vzdrževanje
 • Doseg in čas polnjenja
 • Onesnaževanje zraka in ogljični odtis
 • Učinkovitost
 • Prenos moči- menjalnik
 • Pogonska zasnova
STORITVE
 • Montaža domače polnilne postaje
 • Montaža komercialnih polnilnih postaj

ELSTIN ELEKTRO d.o.o., Kurirska pot 4, SI-8270 Krško

© 2024 ELSTIN Elektro d.o.o.